De Friese elf steden hebben sinds deze zomer nieuw cultureel erfgoed: elf fonteinen, gemaakt door elf gerenommeerde kunstenaars. Hun opdracht: maak kennis met de plaatselijke bevolking, verdiep je in de geschiedenis en het karakter van de stad, houd rekening met de beoogde locatie en maak een fontein. Zo geschiedde. De fonteinen zijn er gekomen. Maar dit ging niet zonder slag of stoot.

De fonteinen, die in elke stad ‘een centrale plek van samenkomst’ moesten vormen, dreven de inwoners bijna uit elkaar. Jitske Kramer (Human Dimensions) ging op zoek naar de verhalen over de fonteinen in Friesland om te horen, te voelen, te begrijpen. Het resultaat, een artikel met ontzettend veel parallellen naar de wereld van organisaties, cultuurveranderingen, diversiteit en innovatietrajecten. Een feest van herkenning voor managers, projectleiders, medewerkers.

Over de auteur
Jitske Kramer
is opgeleid tot etnograaf. Als corporate antropoloog richt zij zich op de dynamiek van macht en verschil in organisatieculturen, in binnen- en buitenland. Auteur van onder andere de bestsellers Building Tribes, De Corporate Tribe en Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid. Zij is spreker, ondernemer, facilitator en oprichter van HumanDimensions.

  

Download het hele artikel van Jitske Kramer